Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search

Επιτελική Διαχείριση Πυρκαγιών

Κλίμα Κόστους-Οφέλους Κλίμα Κόστους-Οφέλους
Previous Article

Η εικόνα της πολιορκίας της Αλεξανδρούπολης από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2023, θα μας στοιχειώνει για πάντα.

Η Πολιορκία της Αλεξανδρούπολης

Η Πολιορκία της Αλεξανδρούπολης

Δεν υπάρχουν πολλά που μπορεί να πει κανείς για να συμπληρώσει την παραπάνω δορυφορική λήψη από το σύστημα Copernicus. Αυτό όμως που μπορώ σίγουρα, είναι να επιχειρήσω να εξηγήσω με πολύ απλά λόγια την κατάσταση της χώρας σε μακροκλίμακα. Γιατί, με βάση την κατάσταση αυτή το αποτέλεσμα μόνο ουρανοκατέβατο δεν είναι. Όσο κι αν αρνούμαστε να κοιτάξουμε το αίτιο κατάματα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ DISCLAIMER

Το παρόν άρθρο δεν εκφράζει πολιτική θέση. Το ότι πολλοί θα το εκλάβουν έτσι, οφείλεται στο ότι ο νεοέλληνας έχει 100% ποδοσφαιρική νοοτροπία στην ενασχόλησή του με οτιδήποτε έχει οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις, με αποτέλεσμα αντιμετωπίζει το κόμμα του στην εξουσία με την ίδια τυφλή πίστη που αντιμετωπίζει την ομάδα του. Απεναντίας, το παρόν άρθρο εκφράζει σαφέστατη επικριτική έως και χλευαστική θέση απέναντι στο μεγάλο σύνολο των ανίκανων και τεμπέληδων Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι όμως έχουν βρει απέναντί τους αυθεντικά ντουγάνια και τα χειραγωγούν όπως γουστάρουν. Τούτων λεχθέντων…

Κλιματικό Χαλάκι

Για τα της κλιματικής αλλαγής τα έχω ξαναπεί. Το πλέον πολυσύνθετο πρόβλημα του πλανήτη αποτελεί στις μέρες μας με-το-στανιό-κεκτημένη γνώση για όλους όσους ανήκουν στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Είναι ο μπαμπούλας του μακρινού μέλλοντος με τον οποίον έχουν επιλέξει να ασχολούνται, την ίδια στιγμή που προβλήματα της επόμενης μέρας όπως εισόδημα, συνθήκες εργασίας, συνθήκες διαβίωσης, ισονομία, ευνομία, μεταδοτικά νοσήματα, πόλεμοι, ακρίβεια, πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευση ηχούν στα αυτιά των περισσοτέρων δευτερεύοντα. Και οι πολιτικοί τρίβουν τα χέρια τους σπρώχνοντας τα προβλήματα της επόμενης μέρας κάτω από το κλιματικό χαλάκι.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο αποτελεί ακριβέστερη προσέγγιση για το αντιπροσωπευτικό εισόδημα; Ο μέσος όρος ή ο διάμεσος;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο διάμεσος, το δάχτυλο;

ΑΝΤΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ποιο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης βρε χαϊβάνι;

Οι Πυρκαγιές στην Ελλάδα, χωρίς Περιττές Σάλτσες

Στα παρακάτω γραφήματα (από το Global Wildfire Information System ή αλλιώς GWIS) μπορείτε να δείτε την εποχιακή τάση στις καμένες περιοχές της Ευρώπης, τόσο εβδομαδιαία όσο και αθροιστικά. Η κόκκινη γραμμή αντιπροσωπεύει τα καμένα εκτάρια γης εντός του 2023 ενώ η αντίστοιχη μπλε τον μέσο όρο καμένων εκταρίων στο διάστημα 2012-2022. Τι διαπιστώνουμε για το «φονικό» 2023; Οι καμένες εκτάσεις στην Ευρώπη παραμένουν ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο.

Γράφημα 1 - Εποχιακή τάση στις καμένες εκτάσεις της Ευρώπης

Γράφημα 1 - Εποχιακή τάση στις καμένες εκτάσεις της Ευρώπης

Η εικόνα για την Ελλάδα όμως, είναι μια σχεδόν αντεστραμμένη εικόνα της προηγούμενης. Καθώς από τον Ιούλιο και μετά, ο μέσος όρος του διαστήματος 2012-2022 μοιάζει με ένα μικρό χνουδωτό γατάκι.

Γράφημα 2 - Εποχιακή τάση στις καμένες εκτάσεις της Ελλάδας

Γράφημα 2 - Εποχιακή τάση στις καμένες εκτάσεις της Ελλάδας

Πάμε να δούμε και τις εκτιμήσεις του συστήματος GWIS. Στο Γράφημα 3, με τις μπλε μπάρες βλέπετε τον μέσο όρο καμένης προς την συνολική έκταση των χωρών για το διάστημα 2012-2022 και με τις κοραλλί ροζ μπάρες (ναι, έψαξα το όνομα για το χρώμα) την αντίστοιχη πρόβλεψη για το 2023, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε με μια ματιά, όλες οι χώρες της Ευρώπης προβλέπεται να μείνουν πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο. Με φωτεινή εξαίρεση το μικρό γαλατικό χωριό της χώρας μας το οποίο αναμένεται να υπερδιπλασιάσει τις καμένες του εκτάσεις, φτάνοντας στο 1.1% της συνολικής μας έκτασης.

Γράφημα 3 - Καμένη / συνολική έκταση ανά χώρα της Ευρώπης

Γράφημα 3 - Καμένη / συνολική έκταση ανά χώρα της Ευρώπης

Αν αυτή η εικόνα σας φαίνεται εντυπωσιακή, η επόμενη και καταληκτική είναι αυτή που θα δώσει μια για πάντα τέλος στο αφήγημα περί επιτελικού κράτους. Στο Γράφημα 4 με την μπλε γραμμή βλέπουμε τον αριθμό των πυρκαγιών από το 2012 έως και το 2023, ενώ με τις κοραλλί ροζ μπάρες βλέπουμε την καμένη έκταση ανά έτος. Και διαπιστώνουμε το εξής απλό. Ενώ ο αριθμός των πυρκαγιών γενικά βαίνει μειούμενος, το 2021 και το 2023 οι καμένες εκτάσεις χτυπάνε τιμές ρεκόρ!

Γράφημα 4 - Τεκμηρίωση επάρκειας επιτελικού κράτους

Γράφημα 4 - Τεκμηρίωση επάρκειας επιτελικού κράτους

Η λογική σκέψη που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισης των πυρκαγιών πλέον δεν λειτουργεί. Και δεν θέλει και να λειτουργήσει. Σας το φωνάζει εδώ και ένα δίμηνο άλλωστε:

- Εκκενώστε επιτέλους να μας αφήσετε στην ησυχία μας.

Ο Απαιτητικός Έλληνας Ψηφοφόρος

Οι απαιτήσεις του νεοέλληνα από το κόμμα του σταματάνε στην κατάκτηση του πολιτικού πρωταθλήματος που ονομάζουμε εκλογές. Το ελληνικό κράτος που ξεκάθαρα δεν λειτουργεί, και οι χρυσοπληρωμένοι πολιτικοί που δεν ασχολούνται καν με τις υποχρεώσεις τους, δεν μας είναι πράγματα που μας ήρθαν ουρανοκατέβατα. Κανένα κράτος και κανένας πολιτικός δεν έχει λόγο να εργαστεί γιατί ο οπαδικός φτηνιάρης κάτοικος αυτής της χώρας, όχι μόνο δεν έχει απαιτήσεις απ’ αυτούς που φέρνει στην εξουσία αλλά θα κάνει και το παν να δικαιολογήσει τις επιλογές του. Το είδαμε στο διάστημα 2015 – 2019, το είδαμε σε επανάληψη και στο διάστημα 2019 – 2023. Το έχουμε δει και παλιότερα.

Μηδενικές απαιτήσεις, μηδενική διάθεση για συνεργασίες, ένα κράτος στον στραβό κατήφορο και ερμηνείες της κατάντιας, ποτέ βασισμένες στην αυτοκριτική αλλά πάντα σε εύκολες θεωρίες συνωμοσίας.

Η τρέχουσα hot τέτοια θεωρία; Ας αφήσω την τελευταία εικόνα να μιλήσει από μόνη της.

Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές;

Ποιος φταίει για τις πυρκαγιές;

/ Author: Andreas Batsis / Number of views: 876 / Comments: - /
Print
blog comments powered by Disqus
Back To Top