Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search

Κλίμα Κόστους-Οφέλους

7 + 1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις Καταιγίδες! 7 + 1 πράγματα που δεν γνωρίζατε για τις Καταιγίδες!
Previous Article
Επιτελική Διαχείριση Πυρκαγιών Επιτελική Διαχείριση Πυρκαγιών
Next Article

Αυτοί είναι οι 10 τυφώνες του Ατλαντικού με τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες, όλων των εποχών: (Πηγή: List of deadliest Atlantic hurricanes)

Τυφώνας Άνεμος Κεντρική Πίεση Περιοχή Θάνατοι
Mitch, Οκτώβριος 22 - Νοέμβριος 5, 1998
(Κατηγορία 5)
180 mph 905 hPa Κεντρική Αμερική, Χερσόνησος του Γιουκάταν, Νότια Φλόριδα 11.374-19.000
Fifi-Orlene, Σεπτέμβριος 14-24, 1974
(Κατηγορία 2)
110 mph 971 hPa Τζαμάικα, Κεντρική Αμερική, Μεξικό 8.210
Galveston, Αύγουστος 27 - Σεπτέμβριος 15, 1900
(Κατηγορία 4)
145 mph 936 hPa Καραϊβική, Τέξας 8.000-12.000
Flora, Σεπτέμβριος 26 - Οκτώβριος 12, 1963
(Κατηγορία 4)
145 mph 940 hPa Καραϊβική, Φλόριδα 7.193
Okeechobee, Σεπτέμβριος 6-20, 1928
(Κατηγορία 5)
160 mph 924 hPa Μικρές Αντίλλες, Πόρτο Ρίκο, Φλόριδα 4.075
Monterrey, Αύγουστος 20-28, 1909
(Κατηγορία 3)
120 mph 955 hPa Μεγάλες Αντίλλες, Μεξικό 4.000
San Ciriaco, Αύγουστος 3 - Σεπτέμβριος 4, 1899
(Κατηγορία 4)
150 mph 930 hPa Μικρές Αντίλλες, Πόρτο Ρίκο, Ανατολικές ΗΠΑ 3.855
Maria, Σεπτέμβριος 16 - Οκτώβριος 2, 2017
(Κατηγορία 5)
175 mph 908 hPa Μικρές Αντίλλες (ειδικά Δομινικανή Δημοκρατία), Πόρτο Ρίκο 3.059
Jeanne, Σεπτέμβριος 13-28, 2004
(Κατηγορία 3)
120 mph 950 hPa Καραϊβική, Ανατολικές ΗΠΑ 3.037
Cuba, Οκτώβριος 30 - Νοέμβριος 13, 1932
(Κατηγορία 5)
175 mph 915 hPa Ολλανδικές Αντίλλες, Κούβα, Μπαχάμες 2.500-3,107

Τι παρατηρείτε;

Ώπα. Επειδή είναι μάλλον αδύνατο να μου γράψετε τη συνέχεια, θα σας πω τουλάχιστον τι παρατηρώ εγώ. Απ’ τη στιγμή που μπαίνουμε στη διαδικασία να εξετάζουμε τόσο ακραία καιρικά επεισόδια με βάση τη φονικότητά τους, καταλήγουμε στα εξής δύο συμπεράσματα:

  • 7 στους 10 πιο φονικούς τυφώνες έχουν λάβει χώρα σε χρονιές πριν από το 1980. Άρα; Αν το κλίμα χειροτερεύει, πώς εξηγείται το ότι λιγοστεύουν (οι φονικοί τυφώνες) στην εποχή μας;
  • 10 στους 10 πιο φονικούς τυφώνες έχουν περάσει οπωσδήποτε από φτωχές χώρες.

Επίσης, αν νομίζετε ότι στάθηκα στην πρώτη δεκάδα επειδή εκεί με συνέφερε να κόψω τη λίστα, να σας ενημερώσω ότι π.χ. θα ακολουθούσαν ο Jérémie του 1935 με περιοχή δράσης τις Μεγάλες Αντίλλες και την Κεντρική Αμερική, και ο David του 1979 με δράση στην Καραϊβική και τις Ανατολικές ΗΠΑ.

Που θέλουμε να καταλήξουμε με όλα αυτά; Αρχικά:

  1. Ο κόσμος μας δεν θα τελειώσει σε μερικά χρόνια από σήμερα (ΝΑΙ, σας το υπογράφω).
  2. Δεν υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις για όλα τα προβλήματα. Συχνά δεν υπάρχουν καν λύσεις.
  3. Ο πραγματικός κόσμος μας έχει πολλά προβλήματα να λύσει και όχι ανάλογα πολλά χρήματα να διαθέσει για την επίλυσή τους. Δεν μας παίρνει να σκορπάμε χρήματα χωρίς να έχουμε αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα των προτεινόμενων λύσεων.

Και τώρα, μπορείτε να πάρετε μια βαθιά ανάσα και να παραδεχτείτε ότι το πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, είναι καθαρά ζήτημα χρημάτων. Ακούω ήδη τις τσιρίδες αλλά συνεχίζω. Όσο πιο πλούσιοι γινόμαστε, τόσο λιγότερο κινδυνεύουμε από ένα κλίμα που αγριεύει. Ο πλούτος φέρνει ανάπτυξη, η ανάπτυξη νέες τεχνολογίες και προοδευτικά φτηνότερη και ευρύτερη πρόσβαση σ’ αυτές, και οι νέες τεχνολογίες φέρνουν αποτελεσματικές απαντήσεις στα προβλήματά μας.

Ξανακοιτάξτε την κατάταξη των πιο θανατηφόρων τυφώνων, παρακαλώ! Παλαιότερα είμασταν πιο φτωχοί και λιγότερο τεχνολογικά ανεπτυγμένοι. Επιπλέον, άλλες επιπτώσεις έχει ένας τυφώνας όταν χτυπάει τις ισχυρές ΗΠΑ και άλλες όταν πλήττει τις φτωχές Νικαράγουα και Ονδούρα. 

Ενημερωτικά, αν θεωρείτε τον Mitch του 1998 ό,τι πιο φρικιαστικό με τις δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, μάλλον έχετε πέσει θύματα των εντυπωσιακών εικόνων της τηλεόρασης, της ασχετοσύνης των περιβαλλοντικώς ανήσυχων με λυμένα τα υπόλοιπα προβλήματά τους, και του μάρκετινγκ του φόβου. Η αλήθεια, ως συνήθως. είναι πολύ διαφορετική απ’ αυτήν που παρουσιάζουν τσιρίζοντας οι διάφορες Γκρέτες και περιλαμβάνει πολλά…

Προβλήματα

  • Διαρροϊκές ασθένειες, ελονοσία, ιλαρά, φυματίωση και AIDS. Μεταδοτικά νοσήματα τα οποία ευθύνονται για εκατομμύρια χαμένες ανθρώπινες ζωές. Για την ακρίβεια, 20% των θανάτων παγκοσμίως, και σε ετήσια βάση, οφείλονται σε μεταδοτικά νοσήματα τα οποία μπορούν να προληφθούν. Απλά, οι ασθένειες αυτές δεν μπορούν να δώσουν δυναμικές εικόνες που θα γεμίσουν τα τηλεοπτικά κανάλια ή και εντυπωσιακά πλάνα ταινιών από το μέλλον με κύματα που περνάνε πάνω απ’ τα βουνά.
  • Τη στιγμή που μιλάμε, υπολογίζεται ότι γύρω στα 2 δις ανθρώπων δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και 4 δις άνθρωποι δεν έχουν υπηρεσίες αποκομιδής σκουπιδιών. Και αποφεύγοντας τις ορθές διατυπώσεις προκειμένου να δώσουμε με μια εφάμιλλα δυνατή εικόνα με αυτές των τυφώνων και των πυρκαγιών, 5% του παγκόσμιου πληθυσμού χέζει στο δρόμο!
  • 1 δις άνθρωποι υποσιτίζονται. Όχι επειδή δεν υπάρχει αρκετή τροφή. Αυτό είναι ένα ζήτημα που και πάλι το έχει λύσει η τεχνολογία με τις τρισκατάρατες (λέμε τώρα) γενετικώς τροποποιημένες καλλιέργειες. 1 δις άνθρωποι πεινάνε μόνο και μόνο επειδή είναι φτωχοί.
  • 1 δις άνθρωποι υπολογίζεται ότι θα πεθάνουν απ’ το κάπνισμα συνολικά μέσα στον 21ο αιώνα.
  • 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι το χρόνο πεθαίνουν από αναθυμιάσεις σε εσωτερικούς χώρους, καίγοντας ξύλο και απόβλητα για να ζεσταθούν.
  • 10% του πλανήτη δεν λαμβάνει κανενός είδους εκπαίδευση! Φαινομενικά πιο light απ’ τα προηγούμενα, ε; Παρά το γεγονός ότι οι φτωχοί και χωρίς μόρφωση κάνουν περισσότερα παιδιά, τα οποία δεν μπορούν να συντηρήσουν με αποτέλεσμα να χειροτερεύουν οι συνθήκες που ευνοούν τις ασθένειες, την κακή υγιεινή και το μεγάλωμα ενηλίκων οι οποίοι πορεύονται χωρίς φόβο και επιλογές απέναντι στα μεταδοτικά νοσήματα.
  • 2 εμφύλιοι πόλεμοι το χρόνο καταστρέφουν ολοσχερώς τις οικονομίες των κρατών στα οποία λαμβάνουν χώρα.

 

Τα παραπάνω νούμερα αφορούν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που χάνονται συστηματικά κάθε χρόνο! Αλλά ο μέσος χρήστης του κοινωνικού διαδικτύου προτιμάει να ασχολείται με μακρές προγνώσεις. Και είναι πεπεισμένος ότι έχουμε μόλις 12 χρόνια για να σώσουμε τον πλανήτη. Επειδή, σύμφωνα με το IPCC, στο πιο απαισιόδοξο σενάριο, μια αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας από 61 cm έως 1,1 m είναι πλέον πολύ πιθανή για το 2100. Και τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν. Το 2100. Όταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις ο κόσμος θα είναι το λιγότερο 3 φορές πιο πλούσιος και η τεχνολογία θα έχει φτάσει, ούτε που μπορούμε να φανταστούμε που.

ΣΟΒΑΡΑ ΤΩΡΑ;;;

Γνωρίστε το Copenhagen Consensus

Η ιδέα είναι πολύ απλή. Ο Bjorn Lomborg και η ομάδα του Copenhagen Consensus Center βασίστηκαν σε κάτι πολύ απλό στη λογική του. Μόνο ο ειδικός επιστήμονας για το κάθε πρόβλημα μπορεί να αποφανθεί για τις ενδεχόμενες συνέπειές του. Ο ίδιος όμως ο ειδικός επιστήμονας είναι παντελώς ακατάλληλος για να ιεραρχήσει τις προτάσεις του κόντρα στα υπόλοιπα προβλήματα εκτός της εξειδίκευσής του. Οι πλέον ειδικοί για κάτι τέτοιο είναι οι οικονομολόγοι οι οποίοι θα διεξάγουν, για κάθε προτεινόμενη λύση, αναλύσεις κόστους-ωφέλειας. Και έτσι, το Copenhagen Consensus Center μπήκε στη διαδικασία να αξιολογήσει με αριθμούς το σύνολο των δράσεων-στόχων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Μέτρησε.

Τα αποτελέσματα; Ως συνήθως αντίθετα απ’ αυτά στα οποία οδηγεί η συναισθηματική αντιμετώπιση των παλιά-ήταν-καλύτερα-και-ο-καπιταλισμός-καταστρέφει-τον-πλανήτη. Δώστε βάση στους αριθμούς. Ενδεικτικά (ας μην τα παραθέσω όλα), για κάθε δολάριο $ που δαπανούμε για την αντιμετώπιση των παρακάτω προβλημάτων, κερδίζουμε:

  1. AIDS 11$, φυματίωση 15$, ελονοσία 35$.
  2. Πείνα και υποσιτισμός 16-21$, πείνα και υποσιτισμός στα παιδιά 50$ (χωρίς να υπολογίσουμε και τα παράπλευρα οφέλη από την αλληλουχία ανθεκτικές σοδιές λιγότερες ζημιές στα δάση προστασία της βιοποικιλότητας).
  3. Ελεύθερο εμπόριο 2000$!
  4. Κλιματική πάει-μ'-όλα αλλαγή στη λογική "φορολογήστε τις εκπομπές CO2 και επιδοτήστε ηλιακή και αιολική ενέργεια": 2 cents! Με τη γλώσσα των κοινωνικών δικτύων, LOL.

Η μοναδική σημαντική αξιολόγηση των λύσεων για την κλιματική αλλαγή προκύπτει για δαπάνες στην έρευνα η οποία θα καταστήσει πιο αποδοτικές και φτηνές τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Για κάθε 1$ που ξοδεύεται, το όφελος υπολογίζεται στα 11$. Και φυσικά, να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ειδικά στις ανωτέρω περιπτώσεις 1 και 2 μιλάμε για αντιμετώπιση εκατομμυρίων θανάτων άμεσα. Όχι έμμεσα. Όχι μετά από 80 χρόνια, όταν δεν θα υπάρχει κανείς να ζητήσει το λόγο από τους ανενημέρωτους κινδυνολόγους.

Το Ερώτημα είναι Απλό

Θα συνεχίσουμε να προτείνουμε τιμωρητικές, ανενημέρωτες και ανεφάρμοστες λύσεις για το κλίμα, από την άνεση του καναπέ και την τζάμπα μαγκιά της viral δημοσιότητας; Θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την ποινικοποίηση της χρήσης ορυκτών καυσίμων από το δυτικό σαλόνι μας, η οποία θα οδηγήσει στην απόγνωση, όχι βέβαια εμάς αλλά τα φτωχά κράτη τα οποία έχουν ήδη περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρισμό και θέρμανση; Ή θα σοβαρευτούμε τελικά και θα ποντάρουμε στο μοναδικό σίγουρο άλογο που έχουμε μέχρι σήμερα, αυτό της τεχνολογίας;

Και μια μικρή βοήθεια προς το κοινό. Οι τεχνολογικές βελτιώσεις στην παραγωγή ενέργειας από αέριο στις ΗΠΑ, έχουν καταστήσει πλέον αποδοτική και φτηνή την επιλογή της συγκεκριμένης λύσης. Αποτέλεσμα; 7% της παραγωγής ενέργειας στις ΗΠΑ έχει μετακομίσει από τα ορυκτά καύσιμα στο αέριο και αυτή η μετάβαση, από μόνη της, έχει περιορίσει τους ρύπους παγκοσμίως περισσότερο απ’ ότι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια όλου του πλανήτη μαζί, αθροιστικά.

/ Author: Andreas Batsis / Number of views: 2434 / Comments: - /
Print
blog comments powered by Disqus
Back To Top