Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search

Κλιματικοί Κίνδυνοι ή Κλιματικοί Μπαμπούλες; (The Resurrection)

Κλιματικοί Κίνδυνοι ή Κλιματικοί Μπαμπούλες; (The Beginning) Κλιματικοί Κίνδυνοι ή Κλιματικοί Μπαμπούλες; (The Beginning)
Previous Article
Αρχεία GRIB για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ORC 2016 Αρχεία GRIB για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ORC 2016
Next Article

(συνέχεια από το Κλιματικοί Κίνδυνοι ή Κλιματικοί Μπαμπούλες; (The Beginning))

... και έτσι, μετά από το πρώτο μέρος που πραγματεύτηκε τα ζητήματα του Φαινομένου του Θερμοκηπίου και της Κλιματικής Αλλαγής, ήρθε η ώρα να καταπιαστούμε με μερικά ακόμη ζητηματάκια. Οπότε, και χωρίς να χρονοτριβούμε περισσότερο, ας πάμε σε ένα εξαιρετικά απλό θέμα, για το οποίο όμως υπάρχουν σοβαρές παρανοήσεις μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι "βλέπουν" τα αποτελέσματα με τα ίδια τους τα μάτια. Ξεχάστε λοιπόν όσα ξέρατε για τον ζωογόνο ήλιο και ελάτε να γνωριστούμε με τον δολοφόνο ήλιο!

Τρύπα του Όζοντος

Τι είναι; Είναι μια περιοδική ελαχιστοποίηση της συγκέντρωσης του στρατοσφαιρικού όζοντος (Στρατόσφαιρα: 10Km έως 50Km περίπου, ψηλά στην ατμόσφαιρα), η οποία εμφανίζεται πάνω από την Ανταρκτική και διευρύνεται κυρίως κατά το χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου. Οι χλωροφθοράνθρακες, ευρέως γνωστοί και ως CFC, οι οποίοι χρησιμοποιούνται στα σπρέι ως προωθητικά, επιταχύνουν την καταστροφή του στρατοσφαιρικού όζοντος σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τέτοιες θερμοκρασίες συναντώνται κατά κύριο λόγο στην τροπόπαυση (ύψος > 10Km) πάνω από την Ανταρκτική και στην περίοδο τέλη χειμώνα - αρχές άνοιξης της Ανταρκτικής.

Εδώ θα είναι χρήσιμο να αναφέρουμε ότι η ελάττωση του όζοντος λαμβάνει χώρα σε δύο ξεχωριστά φαινόμενα. Το πρώτο είναι η ελάττωση που ανέφερα παραπάνω, σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή υπό μορφή τρύπας. Το δεύτερο είναι μια συνολική ελάττωση 4% κατ’ έτος του στρατοσφαιρικού όζοντος στην ατμόσφαιρα της γης, η οποία παρατηρείται από τη δεκαετία του 1970 και μετά. Ο περιβαλλοντικός μπαμπούλας πάντως στα μυαλά των περισσοτέρων έχει να κάνει με το πρώτο φαινόμενο, δηλαδή την τρύπα.

Γιατί είναι χρήσιμο το στρώμα του στρατοσφαιρικού όζοντος; Γιατί πολύ απλά μπλοκάρει ένα μεγάλο ποσοστό της, επιβλαβούς για τον άνθρωπο, υπεριώδους ακτινοβολίας του ηλίου. Το γνωρίζουν όλοι αυτό, έτσι; Χμμμ, στο περίπου! Επειδή στην πραγματικότητα το σενάριο που έχουν οι περισσότεροι κατά νου, είναι το εξής: Τα προωθητικά στα σπρέι καταστρέφουν το όζον στην ατμόσφαιρα και έχουν δημιουργήσει μία τεράστια τρύπα του όζοντος πάνω από τη γη, η οποία ολοένα και μεγαλώνει, με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και χειρότερος ο ήλιος, χρόνο με το χρόνο, και να κινδυνεύουμε πλέον σοβαρά από τον καρκίνο του δέρματος (και μας κρύβουν και το φάρμακο). Ως διά μαγείας, αυτή η τρύπα του όζοντος βρίσκεται παντού, οπότε την λέμε τρύπα από συνήθεια αν και πρόκειται στην ουσία για απουσία όζοντος. Φοράτε όλοι καπέλα, βάλτε γυαλιά ηλίου και στα παιδιά, παστελιάστε τα (τα παιδιά σας ντε) στο αντηλιακό, βάλτε μια χούφτα αντηλιακό ακόμα και πίσω από τα αυτιά τους, ανανεώνετε ανά είκοσι λεπτά και κρατάτε τα γιαουρτωμένα ακόμα και στις 18:30. Το γιαούρτωμα είναι απαραίτητο και για τους εαυτούς σας. Καπέλο οπωσδήποτε από Απρίλιο μέχρι και Οκτώβριο.

Εεε λοιπόν, μόνο έτσι δεν είναι τα πράγματα! Η Τρύπα του Όζοντος όπως ήδη εξήγησα, βρίσκεται πάνω από την Ανταρκτική και μεγεθύνεται σημαντικά προς το τέλος του χειμώνα της Ανταρκτικής. Γνωρίζετε πως είναι ο χειμώνας της Ανταρκτικής; Ρίξτε μια ματιά:

Μια χειμωνιάτικη μέρα (τρόπος του λέγειν) στην Ανταρκτική

Μια χειμωνιάτικη μέρα (τρόπος του λέγειν) στην Ανταρκτική

- Πλάκα μας κάνεις, έτσι; Και πότε θα ξημερώσει ρε;

- Θα ξημερώσει μόλις καλοκαιριάσει. Εδώ καλέ μου φίλε είναι πόλος και η νύχτα κρατάει 6 μήνες! Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι όταν το φαινόμενο της τρύπας του όζοντος μεγεθύνεται, δεν υπάρχει ήλιος για να στείλει τη βλαβερή ακτινοβολία του στην επιφάνεια της γης. Και αν υπήρχε ήλιος, δεν υπάρχουν άνθρωποι που να κατοικούν στον Νότιο Πόλο.

 

- Εεε και; Τι σημαίνει αυτό;

- Σημαίνει ότι η Τρύπα του Όζοντος δεν σχετίζεται με την Ελλάδα. Το ξέρω ότι θα σοκάρω πολλούς, αλλά ο ήλιος ΔΕΝ χειροτερεύει μέρα με τη μέρα. Τουλάχιστον όχι σε υπολογίσιμο βαθμό. Πάντα ήταν επικίνδυνος και πάντοτε έπρεπε να φυλάγονται ιδιαίτερα οι ανοικτές επιδερμίδες. Απλά παλιότερα δεν υπήρχε τηλεόραση που διαφήμιζε αντηλιακά πάνω σε κώλους. Φόβισε λιγάκι τον κόσμο, δείξε του και το προϊόν πάνω σε έναν ωραίο κώλο, και άσε τα έσοδά σου να ξεχειλίσουν!

 

- Μα εγώ το θυμάμαι, δεν καιγόμουν τόσο εύκολα πριν από 30 χρόνια!

- Ναι! Ήσουν πιτσιρικάς και έπαιζες στην αλάνα από το πρωί ως το βράδυ. Τώρα πλέον είσαι από το πρωί ως το βράδυ κλεισμένος στο γραφείο και κάνεις 2 εβδομάδες το χρόνο διακοπές. Περιμένεις από το δέρμα σου να έχει τις ίδιες αντοχές;

 

- Μα και οι καρκίνοι του δέρματος αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Το δείχνουν και οι έρευνες.

- Ναι, τα κανάλια κάνουν συχνά αναφορά σ’ αυτές τις έρευνες. Το μόνο που δεν αναφέρουν είναι ότι επίσης αυξάνεται διαρκώς και η έκθεση στον ήλιο! Πριν από 30 χρόνια, ξέρεις, το μπάνιο στις 3 το μεσημέρι στο beach bar και το μαύρισμα δεν αποτελούσαν ζητήματα κοινωνικού στάτους και συνήθεις πρακτικές. Στο μεταξύ, πήγαινε εσύ και σκάσε τώρα 30€ για μια αντιηλιακή κρέμα SPF 50+.

Και φυσικά μια αναφορά στο αυτονόητο: Ναι στον περιορισμό των CFC αλλά και των HFC (τα οποία αντικατέστησαν τα CFC αλλά έχουν σοβαρότερες επιδράσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου). Φυσικά και θέλουμε ουσίες πιο φιλικές προς το περιβάλλον.

Τροποποίηση Καιρού

Η Ελεύθερη Ώρα για την Sandy

Η Ελεύθερη Ώρα για την Sandy

LOL! Αγαπημένη Ελεύθερη Ώρα. Μια εφημερίδα γι αυτούς που έχουν πραγματικά πολλή ελεύθερη ώρα για να διαβάζουν οποιαδήποτε ηλιθιότητα κατεβάσει η γκλάβα των συντακτών.

Το σενάριο πάει κάπως έτσι: Ο Scott Stevens δηλώνει ότι τον τυφώνα Sandy τον δημιούργησε ο Obama! Και έτσι τον περίμενε πλέον πανέτοιμος, πράγμα που τον ευνόησε στην προεκλογική του μάχη. Και ενώ στις δημοσκοπήσεις προηγούνταν ο Romney, το αποτέλεσμα ήταν να κερδίσει τελικά τις εκλογές ο Obama. Στην τελική μόνο άνθρωπος θα μπορούσε να δημιουργήσει τέτοιο τέρας!

Ανάλυση

Αρχικά αν σας ενδιαφέρει ποιος είναι ο Scott Stevens, θα ήταν χρήσιμο να μάθετε ότι είναι κάτι σαν τον αμερικάνο Λιάγκα (♫ πες μας Λιάγκα τον καιρό ♪).

Meet Scott Liagas!

Meet Scott Liagas!

Στη συνέχεια, ας απαντήσουμε στο ερώτημα: Ήταν ο τυφώνας Sandy τόσο εξωπραγματικός; Χμμμ:

  1. Αρχικά συνέβη μέσα στην προβλεπόμενη εποχή (Ιούνιος - Νοέμβριος).
  2. Τα μεγέθη του, με εξαίρεση τις διαστάσεις του, μόνο τρομερά δεν ήταν.
  3. Και φυσικά, κχμ κχμ κχμ... “Δεν μπορώ να ελέγξω τα ΜΜΕ της χώρας μου ώστε να διαμορφώσω κλίμα, αλλά μπορώ πολύ εύκολα να ελέγξω τις κινήσεις των αερίων μαζών στο μισό Βόρειο Ημισφαίριο και να τους στείλω τον μεγαλύτερο τυφώνα όλων των εποχών. Θα τους δείξω εγώ...” σκέφτηκε ο Ομπάμα.

Φυσικά ο ντόρος που έγινε το 2012 με τη Sandy ήταν πολύ πιο ηχηρός σε σύγκριση με τον αντίστοιχο ντόρο για το θηρίο Haiyan των προηγούμενων ημερών στις Φιλιππίνες (Νοέμβριος 2013), αλλά μιας και είναι νωρίς ακόμα για να έχουμε συγκεντρωτικά στοιχεία του Haiyan, ας δούμε έστω τη Sandy σε σύγκριση με κάποιους άλλους γνωστούς τυφώνες. Συγκριτικά π.χ. με την Katrina του 2005 που είχε προκαλέσει τις τεράστιες πλημύρες στη Νέα Ορλεάνη η Sandy είναι μια γιγαντόσωμη πλην όμως αδύναμη παιδούλα, αφού η Katrina ήταν τυφώνας κατηγορίας 3. Παραθέτω παρακάτω μερικούς ενδεικτικούς αριθμούς σύγκρισης των δύο τυφώνων, διανθισμένους και με μερικά νούμερα από τα πραγματικά τέρατα, τους τυφώνες κατηγορίας 5.

  • Katrina του 2005: Κατηγορία 3 (Louisiana)
  • Sandy του 2012: Κατηγορία 1 (New Jersey)
  • Mitch του 1998, Gilbert του 1988, Camille του 1969: Κατηγορία 5

Μέγιστη Ταχύτητα Ανέμου

  • Katrina: 125 mph
  • Sandy: 94 mph
  • Πληροφοριακά ο Mitch του 1998 έπιασε τα 155 mph και η Camille του 1969 τα 165 mph!

Έκταση

  • Katrina: 400 miles
  • Sandy: 940 miles (ο μεγαλύτερος σε έκταση στην περιοχή, επαναλαμβάνω, στην περιοχή)

Ανύψωση των Υδάτων

  • Katrina: 4.2 m, 8.5 m στη Νέα Ορλεάνη
  • Sandy: 3.8 m

Μέγιστη Βροχόπτωση

  • Katrina: 381 mm
  • Sandy: 330 mm

Θάνατοι

  • Katrina: 1833
  • Sandy: 285
  • Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα μεγάλα αλλά ταυτόχρονα αστεία συγκρινόμενα με τον Mitch του 1998 όπου ο απολογισμός μέτρησε 11000+ θύματα.

Και φυσικά ας μην κάνουμε καν λόγο για τον Τυφώνα Tip του 1979 στον Ειρηνικό Ωκεανό. Έκταση: 1380 miles, Βαρομετρική Πίεση: 870 millibars, Ταχύτητα Ανέμου: 160 mph (δεκάλεπτο) και 190 mph (ένα λεπτό).

- Και τότε; Γιατί τόσος ντόρος με την Sandy;

- Η Sandy χτύπησε την Νέα Υόρκη. Την πόλη σύμβολο της χώρας του Obama! Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης γέμισε με 1,5 m νερό! Και οι συνωμοσιολάτρες βρήκαν τη χαρά τους. Η Sandy πρέπει να δημιουργήθηκε από άνθρωπο. Η Katrina απ’ την άλλη χτύπησε απλώς τη Νέα Ορλεάνη και ο Mitch τις παραπεταμένες Νικαράγουα και Ονδούρα. Για θυμήσου τώρα και το ματσάκι στο οποίο αδικήθηκε παράφορα ο Αχιλλέας Φαρσάλων. Θυμάσαι τα δύο πέτσινα πέναλτι και τις τέσσερις άδικες κόκκινες κάρτες; Όχι; Τι περίεργο. Μήπως όμως θυμάσαι καμία περίπτωση όπου αδικήθηκε ο Θρύλος; Πως; Τις θυμάσαι όλες;;; Ααα να γεια σου…

 

- Δηλαδή δεν υπάρχει Τροποποίηση Καιρού;

- Υπάρχει και ως συνήθως η επιστήμη λειτουργεί για την πάρτη σου. Μιλάμε κατά κύριο λόγο για επεμβάσεις στα καταιγιδοφόρα νέφη με σκοπό την τροποποίηση της ποσότητας ή/και του είδους του υετού που θα πέσει τελικά από αυτά. Που συμβαίνει αυτό; Και στην Ελλάδα, έχεις ακουστά το Πρόγραμμα Αντιχαλαζικής Προστασίας του ΕΛΓΑ; Άκου να δεις πως λειτουργεί (κατά το δυνατόν εκλαϊκευμένα). Ειδικά αεροπλάνα πετάνε στα καταιγιδοφόρα νέφη και τα σπέρνουν με πυρήνες συμπύκνωσης (Ιωδιούχο Νάτριο και Ιωδιούχος Άργυρος) οι οποίοι είναι απαραίτητοι για το σχηματισμό σταγόνων. Έτσι, ο υδρατμός των νεφών, αντί να συμπυκνωθεί (με αριθμητικό παράδειγμα) σε 10 κοτρώνες χαλαζιού γύρω από τους αριθμητικά λίγους φυσικούς πυρήνες συμπύκνωσης, συμπυκνώνεται τελικά σε 1010 μικρούς χαλαζόκοκκους (προσθέσαμε 1000 πυρήνες συμπύκνωσης) οι οποίοι δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο έδαφος ως χαλάζι αλλά λιώνουν και φτάνουν ως βροχή!

Ψεκασμοί

- Άρα το παραδέχεσαι, τα αεροπλάνα ψεκάζουν, έτσι δεν είναι; Όλοι γνωρίζουμε τι σημαίνουν οι έννοιες: μπακλαβαδάκια, έλεγχος γονιμότητας, έλεγχος των μαζών, δημιουργία προβλημάτων υγείας. Στο κάτω - κάτω όλοι έχουμε δει τα Chemtrails στον ουρανό!

Οι Αεροψεκασμοί, ή αλλιώς Chemtrails, είναι τα γνωστά, καταγεγραμμένα και ταξινομημένα νέφη στην κατηγορία Cirrus, στον επίσημο Παγκόσμιο Άτλαντα Νεφών, με την ονομασία Contrails ή στα ελληνικά Ίχνη Συμπύκνωσης. Αυτά δεν είναι τίποτα άλλο από συμπυκνώσεις των προϊόντων της καύσης στους κινητήρες των αεροπλάνων, των H2O και CO2 δηλαδή, στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στο ύψος που κινούνται τα αεροπλάνα.

 

- Ναιαιαι, καλά τα λες αλλά τα Chemtrails είναι μεγαλύτερα σε διαστάσεις από τα Contrails και παραμένουν στον ουρανό για σημαντικά περισσότερη ώρα.

- Τι είναι αυτά που λες βρε (ήρεμα, ήρεμα)... Καμμένε τύπε; Ποιος σου έδωσε αυτήν την παντελώς άκυρη πληροφορία; Αν ψάξεις λιγάκι πίσω χρονικά, θα διαπιστώσεις ότι όλως παραδόξως ο τύπος που σε ενημέρωσε για τα chemtrails είναι ο ίδιος ο οποίος σε ενημέρωσε και για τα χαρακτηριστικά των chemtrails. Η αλήθεια είναι λοιπόν ότι σε περίπτωση που η σχετική υγρασία του περιβάλλοντος αέρα είναι υψηλή, τότε σχηματίζονται τα λεγόμενα επίμονα contrails, τα οποία μπορούν να παραμείνουν εμφανή στον ουρανό ακόμα και για ώρες! Στο πείραμα SUCCESS (SUbsonic aircraft: Contrail & Cloud Effects Special Study) π.χ. δημιουργήθηκαν contrails των οποίων η διάρκεια ζωής έφτασε ακόμα και τις 6 ώρες. Σταμάτα τώρα, ή μάλλον καλύτερα ΧΘΕΣ, να είσαι έρμαιο των ισχυρισμών!

 

- Και πως δικαιολογούνται τόσες γραμμές στον ουρανό;

- Δικαιολογούνται μονάχα σε περιοχές αεροδρομίων. Και σε περίπτωση που εμφανίζονται και αλλού, και πάλι βάσει ισχυρισμών (έλα τώρα, δεν τα είδες κι εσύ, παραδέξου το), οπότε δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει του αριθμού των αεροσκαφών που κυκλοφορούν στον αέρα, δικαιολογούνται εύκολα με τη διαδικασία επεξεργασίας ψηφιακής εικόνας! Ώρα για λίγο Photoshop...

 

- Μα τις γραμμές στον ουρανό τις βλέπω κι εγώ. Και δεν ήταν έτσι παλιότερα.

- Ναι. Με τον ίδιο τρόπο, στο πρώτο μέρος της γνωριμίας με τους κλιματικούς μπαμπούλες, είδες το κουνούπι τίγρης που δεν ήταν κουνούπι τίγρης! Επειδή απλώς σου το είπα εγώ. Είναι πολύ πιο εύκολο να δεις κάτι όταν σου υπαγορεύω τι ακριβώς να δεις!

Κουνούπι Τϊγρης

Κουνούπι Τϊγρης

Ααα, τελικά δεν ήταν Κουνούπι Τίγρης

Ααα, τελικά δεν ήταν Κουνούπι Τίγρης

- Στο μόνο που θα σου δώσω δίκιο, είναι στο εξής σενάριο: Με δεδομένες τις έννοιες της δοσολογίας και της μίνιμουμ δόσης ανά κιλό σωματικού βάρους (βλέπε π.χ. Φάρμακα: πώς δουλεύουν; Βουτιά στο ψητό!), είναι απόλυτα λογικό ΑΥΤΟΙ να δοκιμάσουν να επιτύχουν τη σωστή δοσολογία ανά άτομο ψεκάζοντας το φάρμακό τους μέσα στα τρελά αερίδια του αεροχειμάρρου, σε ύψος πάνω από 10Km. Φυσικά ούτε λόγος να αδειάσουν ΑΥΤΟΙ το φάρμακό τους στον υδροφόρο ορίζοντα γιατί αυτό θα ήταν ιδιαίτερα εύκολο αλλά και υπερβολικά ύπουλο. Γιατί να αδειάσεις τις μυστηριώδεις ουσίες σου στην κατάλληλη αναλογία μέσα στην πηγή και την ώρα που δεν σε βλέπει κανένας, όταν μπορείς να τις σκορπίσεις στον αέρα και σε κοινή θέα; Συν τοις άλλοις δεν αλλάζεις ποτέ μια πρακτική που πετυχαίνει. Και οι αεροψεκασμοί ΑΥΤΩΝ αναμφίβολα πετυχαίνουν! Έλεγχος γονιμότητας; Στην Ελλάδα τουλάχιστον επετεύχθη! Ο κόσμος δεν κάνει πλέον παιδιά επειδή ψεκάζεται και όχι επειδή δεν έχει λεφτά για να τα συντηρήσει. Έλεγχος των μαζών; Έγινε κι αυτό! Στην τελική κανένας, εκτός από όλους, δεν μιλάει για τους αεροψεκασμούς και δεν είναι ψυλλιασμένος για πιθανές προσπάθειες χειραγώγησης! Δημιουργία προβλημάτων υγείας; Χααα, εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερή τους πλεκτάνη, αφού ΑΥΤΟΙ μεγαλώνουν σταθερά το προσδόκιμο ζωής για να μας μπερδέψουν και να νομίζουμε ότι δεν έχουμε προβλήματα υγείας!

El Nino

- Και το El Nino; Μήπως και αυτό δεν ισχύει;;;

- Φυσικά και ισχύει. Αλλά αν νομίζεις ότι επηρεάζει την Ελλάδα, γελάστηκες για μια ακόμη φορά! Άκου λοιπόν πως έχει η ιστορία...

Μεταξύ Νότιας Αμερικής και Αυστραλίας και υπό νορμάλ κλιματικές συνθήκες, οι άνεμοι στον Ειρηνικό είναι ανατολικοί, οι λεγόμενοι αληγείς άνεμοι, και αποτελούν μια σταθερότατη ροή κυκλοφορίας. Αυτό έχει τις εξής συνέπειες. Η ροή αυτή κυκλοφορίας παρασέρνει τα επιφανειακά ύδατα του ωκεανού προς τα δυτικά. Στην ανατολική πλευρά του Ειρηνικού Ωκεανού σχηματίζεται ροή υδάτων από τα βάθη της θάλασσας προς την επιφάνεια ώστε να καλύψει την απώλεια των υδάτων που παρασέρνονται προς τα δυτικά. Τα νερά που έρχονται από μεγάλα βάθη, είναι γενικά ψυχρά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να δημιουργούν ευνοϊκότατες συνθήκες για την ανάπτυξη αλιείας στα παράλια της Νοτίου Αμερικής. Φυσικά, στην αντίπερα άκρη, τα νερά δεν συσσωρεύονται εσαεί αλλά κατέρχονται προς τον πυθμένα και έτσι κλείνει ένας δακτύλιος κυκλοφορίας του νερού στη φορά που φαίνεται στο πρότυπο της Νορμάλ Κυκλοφορίας και με τις ισόθερμες, σε κάθετη τομή του ωκεανού, διαγώνια (θερμοκλινές). Όσον αφορά τα της κυκλοφορίας του αέρα, στην Αυστραλία και τις περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, οι ανατολικοί άνεμοι είναι πλούσιοι σε υδρατμούς, μιας και έρχονται από τον ωκεανό, με αποτέλεσμα να έχουμε στις συγκεκριμένες περιοχές εκτεταμένες νεφώσεις και συχνές βροχοπτώσεις, την ίδια ώρα που στα παράλια της Νοτίου Αμερικής έχουμε γενικότερα ξηρασία. Στην περίπτωση του φαινομένου La Nina, το πρότυπο της Νορμάλ Κυκλοφορίας παρουσιάζεται ακόμα πιο έντονο.

Κυκλοφορία El Nino

Κυκλοφορία El Nino

Όταν εκδηλώνεται το φαινόμενο El Nino, με μια περιοδικότητα κατά μέσον όρο από 3 έως 5 χρόνια, οι άνεμοι της περιοχής αλλάζουν φορά και όλο το κλιματικό σκηνικό της περιοχής αντιστρέφεται. Το θερμοκλινές του Ειρηνικού Ωκεανού καταστρέφεται και μαζί του η αλιεία των δυτικών χωρών της Νότιας Αμερικής. Οι άνεμοι που πνέουν πλέον δυτικοί και πλούσιοι σε υδρατμούς, συναντάνε την οροσειρά των Άνδεων και εξαναγκάζονται σε ανοδικές κινήσεις δημιουργώντας εντονότατα καιρικά φαινόμενα, τακτικότατες ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες. Η ξηρασία μεταφέρεται στην Αυστραλία, όπου συνήθως συνοδεύεται από συχνές μεγάλες πυρκαγιές. Χωρίς να χρειάζεται να το υπεραναλύσουμε, η ομαλή ζωή σε μία τεράστια έκταση του πλανήτη, ανατρέπεται απότομα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.

Απλά, η τεράστια αυτή έκταση του πλανήτη δεν περιλαμβάνει την Ελλάδα! Ξαναλέω, ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Και ΟΧΙ, το να συσχετίσεις απλά την πορεία κάποιων μετεωρολογικών παραμέτρων με την εμφάνιση των El Nino δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Οποιαδήποτε στατιστική συσχέτιση δεν συνοδεύεται και από την αντίστοιχη επιστημονική ερμηνεία, το πιθανότερο είναι να αποτελεί απλώς προϊόν τύχης.

Νορμάλ Κυκλοφορία στον Ειρηνικό Ωκεανό

Νορμάλ Κυκλοφορία στον Ειρηνικό Ωκεανό

Τα ισχυρότερα El Nino του 20ου έχουν συμβεί το 1982 - 1983 και 1997 - 1998. Με δεδομένο ότι αυτά εμφανίστηκαν μέσα στο διάστημα 1975 - 2005, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά οφείλονται στην κλιματική αλλαγή; Πιθανώς ναι!

- Αλλά μιας και είσαι τόσο εθισμένος στις θεωρίες συνωμοσίας, τα απίθανα σενάρια και τις αναιτιολόγητες συσχετίσεις, κάτσε να σου βγάλω μια καινούρια συνωμοσία, δύο σε ένα, El Nino και Ελλάδα μαζί. Δώσε βάση λοιπόν:

  1. 1981: Κερδίζει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου, 1982 - 1983: Ισχυρότατο El Nino
  2. 1996: Κερδίζει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ του Σιμήτη, 1997 - 1998: Ισχυρότατο El Nino

- Άρα; Όποτε κερδίζει εκλογές το ΠΑΣΟΚ με καινούριο αρχηγό, την επόμενη χρονιά γίνεται το κακό. Μπράβο, αυτή είναι συνωμοσία! Φρίκαρες, έτσι; Για να πούμε όμως και του στραβού το δίκιο, αν είμαστε τόσο ηλίθιοι ώστε να αξιωθεί να κερδίσει εκλογές ακόμα και το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου, τότε θα μας αξίζει να καταστραφεί ολόκληρος ο πλανήτης έστω και για να γλυτώσει απλώς από τη δική μας φύρα!

Ακραία Καιρικά Φαινόμενα

Τι είναι; Όταν ένα μέγεθος κυμαίνεται ανάμεσα σε μια ελάχιστη και μια μέγιστη τιμή, τότε ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται πάνω ή κοντά στις ακραίες αυτές τιμές, μπορεί να ονομαστεί ακραίο. Γενικά μιλάμε για ασυνήθιστα και πολύ σπάνια φαινόμενα σε μια περιοχή ή για φαινόμενα στις ακραίες τιμές σε πλανητική κλίμακα. Βασικό χαρακτηριστικό αυτών είναι ότι τα μέτρα πρόληψής τους είναι πολύ πιο δαπανηρά από τα μέτρα αντιμετώπισής τους, ακριβώς επειδή μιλάμε για κάτι που συμβαίνει σπάνια.

Τι θα μπορούσε να ονομαστεί ακραίο καιρικό φαινόμενο; Χιόνι στη Σαουδική Αραβία, 12 Beaufort στην Ελλάδα, βροχόπτωση έντασης τροπικής καταιγίδας στα μέσα γεωγραφικά πλάτη κλπ. Σε πλανητική κλίμακα, όπου πλέον μιλάμε για ακραίες τιμές, για τον άνεμο ακραία καιρικά φαινόμενα είναι οι τυφώνες και τα tornado, για τη βροχή οι μουσώνες, οι τυφώνες και οι τροπικές καταιγίδες και για τη θερμοκρασία οι πόλοι και ο ισημερινός.

Δήλωση Βόμβα: Στην Ελλάδα γενικά δεν υπάρχουν ακραία καιρικά φαινόμενα!

  • Η καταιγίδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακραίο καιρικό φαινόμενο.
  • Οι χιονοπτώσεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακραίο καιρικό φαινόμενο.
  • Οι πλημμύρες που εκδηλώνονται εκεί που υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα, βουλωμένα φρεάτια και αποχετεύσεις ή καμένα δάση, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ακραίο καιρικό φαινόμενο.

Με παράδειγμα; 22 Φεβρουαρίου 2013, είχαμε τις μεγάλες πλημμύρες στην Αθήνα όπου υπήρξε περιοχή στην οποία σημειώθηκε βροχόπτωση 110mm / 6 ώρες. Συγκρίνετε τώρα με μερικά από τα παρακάτω ρεκόρ και όχι αναγκαστικά σε τροπικές περιοχές (πηγή: World's Record Rainfall):

  • 126mm / 8 λεπτά (Fussen, Bavaria, 25 May 1920)
  • 206mm / 20 λεπτά (Curtea-de-Arges, Romania 7 Jul 1889)
  • 483mm / 2 ώρες και 12 λεπτά (Rockport, USA, 18 Jul 1889)
  • 840mm / 6 ώρες (Muduocaidang, China, 1 Aug 1977)

Γατάκια πρωτευουσιάνοι!

Με βάση τα "Κλιματικοί Κίνδυνοι ή Κλιματικοί Μπαμπούλες;", πιστεύω να έχει γίνει κατανοητό ότι ο καιρός δεν περνάει και τόσο πολύ απ’ το χέρι μας.

"Θέλετε να μάθετε για ποιον λόγο ο καιρός και το κλίμα της Ελλάδας είναι εξαιρετικά; Επειδή στην Ελλάδα οτιδήποτε δεν περνάει από το χέρι μας, είναι καλό!

Batcic

(διαβάστε το πρώτο μέρος Κλιματικοί Κίνδυνοι ή Κλιματικοί Μπαμπούλες; (The Beginning))

/ Author: Andreas Batsis / Number of views: 1878 / Comments: - /
Print
Categories:Κλίμα
blog comments powered by Disqus
Back To Top