Search Open/Close
Open/Close Header Details
Search

47 °C!!! Και η ΕΜΥ λέει 40. ΤΗ ΜΑΣ ΚΡΟΙΒΟΥΝ?? ΔΙΕΔΩΣΤΑΙ!!!1!

Όταν τα Ακραία Καιρικά Επεισόδια Επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη Όταν τα Ακραία Καιρικά Επεισόδια Επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη
Previous Article
Forecasting GRIB Files for the 470 World Championships 2017 Forecasting GRIB Files for the 470 World Championships 2017
Next Article

Επειδή βλέπω μια γενικότερη τάση από κάποιους:

  • να προβλέπουν θερμοκρασίες τέρατα για τους διάφορους επερχόμενους καύσωνες.
  • να ανακοινώνουν στα κοινωνικά δίκτυα θερμοκρασίες ρεκόρ και να κράζουν την ΕΜΥ η οποία ανακοινώνει χαμηλότερες απ' αυτές.

Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα εξής…

Θερμοκρασία. Ποιος και πού την μετράει;

Η θερμοκρασία δεν μετριέται με ένα απλό θερμόμετρο. Μετριέται σε μετεωρολογικούς σταθμούς με πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές, τόσο όσον αφορά την κατασκευή τους, όσο και σε ότι έχει να κάνει με το εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο λαμβάνει και μπορεί να αξιολογήσει τις μετρήσεις.

Αντιπροσωπευτικότητα των Μετρήσεων

Κατασκευή

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλαδή άλλη θερμοκρασία μετράει το θερμόμετρο εκτός του μετεωρολογικού σταθμού και άλλη το θερμόμετρο εντός αυτού;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Όχι. Με τον ίδιο τρόπο μετράνε θερμοκρασία και τα δύο. Αλλά υπάρχει εδώ ένα μεγάλο ΑΛΛΑ. Αν μετρήσετε τη θερμοκρασία με θερμόμετρο σε 50 διαφορετικά σημεία μιας συνοικίας, θα πάρετε τιμές με διαφορές που δεν θα τις πιστεύετε! Παίζει να βρείτε και διαφορές πάνω από 5 °C. Οπότε ποια από τις θερμοκρασίες που μετρήθηκαν είναι η αντιπροσωπευτική θερμοκρασία της συνοικίας; Δύσκολο, έτσι; Και αν δυσκολεύεστε να απαντήσετε αυτό, φανταστείτε πόσο πιο δύσκολο είναι να απαντήσετε με σχετική βεβαιότητα για την αντιπροσωπευτική θερμοκρασία μιας πόλης! Γι’ αυτό και η αντιπροσωπευτική θερμοκρασία μετριέται εντός ειδικών κατασκευών στους επίσημους μετεωρολογικούς σταθμούς. Η κατασκευή τους αλλά και η θέση τους εξασφαλίζει μετρήσεις αντιπροσωπευτικές και με νόημα.

Τοποθεσία

Ναι, γνωρίζω ότι πολλοί έχουν αγοράσει μετεωρολογικούς σταθμούς και τους έχουν εγκαταστήσει σύμφωνα με τις επίσημες προδιαγραφές. Ναι, είμαι σίγουρος ότι τους έχουν εγκαταστήσει στην κατάλληλη απόσταση από το έδαφος, με τον κατάλληλο προσανατολισμό και στην απαιτούμενη απόσταση από τα γύρω εμπόδια.

Οι χομπίστες μετεωρολόγοι γενικότερα είναι αξιοθαύμαστοι ως προς το ότι δαπανούν προσωπικό χρόνο, χρήμα και άφθονο μεράκι προκειμένου να στήσουν όσο καλύτερα μπορούν τον δικό τους χώρο μετεωρολογικής παρατήρησης, ο οποίος συμπληρώνει στην ουσία ένα ελλιπέστατο εθνικό δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών και συνεισφέρει σημαντικά στην διακινούμενη μετεωρολογική πληροφορία.

Σας έχω και κάποια δυσάρεστα νέα όμως! Ακόμα κι έτσι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μετρήσεις των συγκεκριμένων σταθμών είναι αντιπροσωπευτικές. Είναι μεν ιδιαίτερα χρήσιμες ώστε να βλέπουμε την εξέλιξη των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας, χρόνο με το χρόνο, στο συγκεκριμένο σημείο, αλλά εκεί ακριβώς σταματάει και η εγκυρότητα, πόσο μάλλον η καθολικότητα των αποτελεσμάτων. Η περιοχή στην οποία στήνεται ένας επίσημος μετεωρολογικός σταθμός, καθώς και το πόσο αντιπροσωπευτικές είναι οι μετρήσεις του για μια περιοχή, είναι από μόνο του μια ολόκληρη αυτόνομη συζήτηση της αρμόδιας επιστημονικής κοινότητας η οποία δεν αρκείται απλώς σε μετρήσεις αλλά παράλληλα:

  • Διερευνά την ιστορική συνέπεια των μετρήσεων.
  • Διερευνά τη χωρική συνέχεια των μετρήσεων.
  • Τροφοδοτεί με τις μετρήσεις αυτές και βαθμονομεί τα μετεωρολογικά μοντέλα, διερευνώντας τη βελτίωση τους στην αποτελεσματικότητα των προγνώσεων των φαινομένων.

Συνεπώς, καλώς υπάρχουν οι προσωπικοί μετεωρολογικοί και καλώς ασχολούνται με το αντικείμενο οι ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, αλλά η σημειακή μετεωρολογική πληροφορία θα αποκτούσε πραγματικό νόημα αν και μόνο όταν όλοι οι φορείς που διαθέτουν δίκτυο σταθμών στην Ελλάδα, θα έμπαιναν στη διαδικασία να συστήσουν ένα ενιαίο εθνικό δίκτυο το οποίο να λειτουργεί κάτω από την εποπτεία και τον κεντρικό έλεγχο ενός κεντρικού σχεδιασμού. Τότε και μόνο τότε θα μπορούσαμε να έχουμε πιστοποιημένους μετεωρολογικούς σταθμούς ερασιτεχνών, οι οποίοι θα έδιναν μετρήσεις θερμοκρασιών με νόημα.

Με νόημα, με νόημα και με νόημα. Μας έπρηξες! Τι πάει να πει "με νόημα";

Ελάτε τώρα, είναι αυτό που σε απλά ελληνικά ονομάζουμε meaningful. Αν θέλετε να μάθετε τι σημαίνει μέτρηση θερμοκρασίας με νόημα, θα επιλέξω να σας το απαντήσω ανάποδα και θα σας εξηγήσω τι είναι μέτρηση θερμοκρασίας χωρίς νόημα. Έχουμε και λέμε…

Στον μετεωρολογικό σταθμό της Μίκρας, σήμερα 2/7/2017, είχαμε μέγιστη θερμοκρασία 40 °C, στο Mart είχαμε 42 °C, στη Λεωφόρο Νίκης 37 °C, γωνία Αριστοτέλους και Βασιλέως Ηρακλείου στη μία πλευρά της γωνίας 38 °C και στην άλλη 41 °C, σε μια ταράτσα στην Άνω Τούμπα είχαμε 39 °C και έξω από έναν φούρνο στη Μενεμένη είχαμε 44 °C. Τέλος, σύμφωνα με την αυριανή πρόγνωση, στη δεξιά πλευρά της Βασιλίσσης Όλγας, στις 14:00, το μεσημέρι θα έχουμε 37 °C, στην αριστερή πλευρά που θα την βλέπει ο ήλιος εκείνη την ώρα, θα έχουμε 63 °C και στην άσφαλτο θα έχουμε 80 °C. Επόμενος δρόμος Ανδριανουπόλεως...

Λαμπρά!

Τι ακριβώς σημαίνει για εσάς η παραπάνω πληροφορία; Και ακόμα πιο σημαντικό, τι  εικόνα αποκομίζετε για τη θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη στις 2/7/2017, συγκρίνοντας την παραπάνω πληροφορία με το ζεύγος input-output στο οποίο είσαστε εξοικειωμένοι;

INPUT: Επίσημα ανακοινωμένη θερμοκρασία – OUTPUT: Προσωπικό αίσθημα ζέστης

Το παραπάνω θερμοκρασιακό προφίλ της πόλης είναι 1ον μη αντιπροσωπευτικό για το σύνολο της πόλης και 2ον μη χρηστικό ως πληροφορία ιδίως αν αποπειραθούμε να δώσουμε τιμές θερμοκρασίας για κάθε δρόμο, κάθε γωνία και κάθε φούρνο της πόλης.

Τόσο απλά!

Κακή Χρήση των Κοινωνικών Δικτύων

Όταν κάποτε πρωτομπήκε το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, υπήρχε κόσμος που έβαζε τα δάχτυλα στην πρίζα και πέθαινε. Ήταν κακό το ηλεκτρικό ρεύμα; Κάθε άλλο. Ήταν απλώς μια νέα τεχνολογία που ήθελε το χρόνο της. Και πλέον σήμερα ζούμε αρμονικά μαζί της (με την τεχνολογία ντε).

Είναι κακά τα κοινωνικά δίκτυα, όπου ο καθένας μπορεί να γράφει το κοντό του και το μακρύ του, όπως π.χ. στο ζήτημα του καύσωνα με ερασιτέχνες που ανακοινώνουν προσωπικές προγνώσεις και μη αναγνωρισμένα ρεκόρ θερμοκρασίας; Κάθε άλλο. Απλώς τα κοινωνικά δίκτυα είναι μια 100% νέα τεχνολογία, συγκριτικά με το αυτοκίνητο, το ηλεκτρικό ρεύμα, το ψυγείο και την τηλεόραση, και όπως είναι φυσικό, ο κόσμος δεν ξέρει ακόμα να το χρησιμοποιεί ορθά.

Έτσι στο παράδειγμα του καύσωνα έχουμε:

Οι Wannabe Προγνώστες

Είναι τα άτομα που εκτίθενται δημόσια καταθέτοντας ερασιτεχνικές προγνώσεις και ανακοινώνοντας θερμοκρασιακά ρεκόρ. Είναι οι ίδιοι που προβλέπουν τρελές χιονοπτώσεις και ακραία χαμηλές θερμοκρασίες με το παραμικρό, το χειμώνα. Και είναι οι ίδιοι που αρνούνται πεισματικά τις αποτυχίες τους. Ααα, έχουν επίσης και την κακή συνήθεια να κολλάνε σε όλα και ολίγον από κλιματική αλλαγή η οποία πάει μ’ όλα.

Δύο πραγματάκια γ’ αυτούς:

Πρώτον η πρόγνωση καιρού είναι δύσκολο πράγμα και δεν είναι κακό να αποτυγχάνει κάποιος στις προβλέψεις του. Απλώς αυτός ο κάποιος γίνεται πραγματικά καλύτερος προγνώστης όταν απεμπλακεί από τη νοοτροπία "επειδή αποκλείεται να κάνω λάθος, ας αναρωτηθούμε όλοι τι μας κρύβουν οι επίσημοι φορείς" και όταν αρχίσει να ασχολείται με το να διερευνήσει τις περιπτώσεις στις οποίες η πρόγνωσή του απέτυχε.

Δεύτερον άλλο το αστικό μικροκλίμα και άλλο το πλανητικό κλίμα. Το 2ο απαιτεί σαφώς πολύ πιο εξειδικευμένες γνώσεις και επειδή ο ορίζοντας προβλεψιμότητάς του είναι πολύυυυυ πιο μακρύς από τις 4-5 μέρες της μετεωρολογικής πρόγνωσης, ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΙΡΩΣ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟΣΟ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΟΣΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΒΛΕΨΗ. Καλύτερα να μην το αγγίζετε.

Οι "ΤΗ ΜΑΣ ΚΡΟΙΒΟΥΝ??"

Είναι τα άτομα τα οποία προτίθενται να αποδεχτούν και να διακινήσουν την οποιαδήποτε τερατολογία εντός των κοινωνικών δικτύων.

Δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να προσπαθήσω να τους μεταπείσω μιας και δεν διαθέτουν την ευρύτητα γνώσεων των πρώτων. Σε μερικά χρόνια από σήμερα, θα έχουν μάθει κι αυτοί να χρησιμοποιούν καλύτερα το διαδίκτυο και την ευκολία της διασταύρωσης πληροφοριών που παρέχει, και (ευελπιστώ ότι) θα ζούνε λιγότερο συνωμοσιολογικά.

Θα τους αφήσω απλά με το αινιγματικό:

Ο ισχυρισμός χωρίς τεκμηρίωση, δεν είναι απόδειξη!

The Mighty Batsman

Και θα φαντάζομαι το βλέμμα τους, όσο θα προσπαθούν να το αποκρυπτογραφήσουν.

/ Author: Andreas Batsis / Number of views: 3582 / Comments: - /
Print
blog comments powered by Disqus
Back To Top